Het is weer Kinderboekenweek en dat brengt herinneringen boven. Van mijn moeder kreeg ik ieder jaar een boek. Ik was zo’n meisje die het liefst met haar neus in de boeken zat. De echte wereld achter je laten en wegdromen in het verhaal. Maar ik had natuurlijk geen Iphone, X-box of playstation (ik ben van ’77). Wel een beste vriendin en met haar speelden we uren onze favoriete serie: Bianca in galop na. Toen we eenmaal een kudde pony’s in ons bezit hadden, maakte dat het spel compleet. We hadden de mazzel dat we bij een boer welshpony’s mochten verzorgen. Daar hebben we heel wat uren doorgebracht. Onze eigen Bianca verhalen bedenkend en uitvoerend op de ruggen van de pony’s. Ook de paardenliefde is nooit meer over gegaan.

Om de verhalen van de Madelief serie van Guus Kuijer lag ik altijd in een deuk. ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan,’ de bekendste uitspraak van Pipi Langkous. Astrid Lindgren behoort zeker tot mijn favorieten. De Gebroeders Leeuwenhart in het speciaal. In dat verlengde ligt Roald Dahl, Mathilde vond ik magisch. Thea Beckman … Tonke Dragt … Jan Terlouw en nog veel meer auteurs waren mijn helden. Nu ik het rijtje zo zie, snap ik wel dat ik later veel fantasy ben gaan lezen.

Pipi Langkous

Tegenwoordig zijn er ook veel mooie inspirerende kinderboeken te vinden. Zo volg ik Li Lefebure die met haar Raaf en papegaai een prachtige informatieve reeks heeft voor de kleintjes. En Marcel van Driel speelt goed in op de interesse van de jeugd met zijn Superhelden.nl. Tosca Menten heeft geweldig leuke boeken met tekeningen en verhaallijnen die je aan Roald Dahl doet denken. En dat is nog maar een greep uit Neerlands trots.

Wat is jouw favoriete kinderboek? Waar heb jij een mooie herinnering aan?